Ajan hengessä Kirjoituksia urheilusta, kulttuurista, elämästä ja muusta vähemmän tärkeästä.

Toisenlaiset viisuedustajat

Suomi valitsi lauantaina kevään Euroviisuedustajakseen yhtyeen nimeltä Pertti Kurikan Nimipäivät. Valinnasta syntyi kohu, jonka syy on kommenttien perusteella se, että kyseinen bändi koostuu keski-ikäisistä punkkareista.

Punkkareiden lähettäminen Euroviisuihin on erittäin uskalias ja hieno veto Suomen kansalaisilta. Punkkareiden asema on todella heikko monessa itäisen Euroopan maissa, mikä varmasti herättää tervettä keskustelua tapahtuman yhteydessä. Punk-tietoisuuden levittäminen vähemmistömyönteisissä Euroviisuissa on muutenkin mitä luonnollisin asia. Eikä pidä myöskään väheksyä sitä, miten rajusti aidot ja vilpittömät punkkarit tulevat erottumaan teennäisen esiintyjämassan joukosta.

Kaikki eivät kuitenkaan ole viisuvalinnasta ilahtuneet. Osan mielestä Euroviisut on väärä paikka punkkareille, koska kyseessä on laulukilpailu. Punkkarit ovat vaarassa saattaa Suomen naurunalaiseksi muiden kilpailijoiden joukossa. Osa kuitenkin kiistää, että kyse olisi varsinaisesti edustajien punkkariudesta, vaan kappale on heidän mielestään yksinkertaisesti huono. Osa on jopa kysellyt, toimisiko kappale jonkun ei-punkkarin esittämänä lainkaan. Useimmat suositut kappaleethan tunnetusti kuulostavat paremmalta jonkun toisen laulamana.

Reaktiot eivät sinänsä ole ihme, sillä viisuedustuksesta huolimatta punkkarit kokevat jatkuvasti syrjintää myös Suomessa. Taloyhtiöissä keskustellaan jatkuvasti, miten estää punkkareiden asuminen lähiympäristöstä saamatta rasistin leimaa. Punkkareita pidetään yleisesti vaarallisina ja väkivaltaisina, eteenkin pienille lapsille. Myös punkkareiden töissäkäyntiin liittyy useita vaikeuttavia tekijöitä ja iso osa asuukin vastoin tahtoaan erilaisissa laitoksissa.

Keskustelussa unohtuu yleensä kaksi asiaa. Punkkariksi ei aleta, vaan synnytään. Se ei ole valinta eikä sairaus, joka voidaan hoitaa. Asenteisiin sen sijaan voidaan vaikuttaa. Useimmat punkkarit eivät kärsi punkkariudestaan, vaan elävät ihan tavallista ja mielekästä elämää. Näin myös Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen jäsenet, jotka jo pelkällä herättämänsä närkästyksen määrällä tekevät Wienin viisufinaalista moninverroin mielenkiintoisempaa seurattavaa.

Eläköön punk! Eläköön PKN!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

No ny!
Minä jo ihmettelinkin mihin jäi punk

Löyty!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Mitä juhlan aihetta on 24. huhtikuuta?
- Pertti Kurikan nimipäivät.